John (70), was 32 jaar oud toen hij met vrouw en hun twee dochters in Mariaberg in de Anemonenstraat kwam te wonen. Ze ondertekenden een vaste huurovereenkomst met Woonpunt en zijn zeer tevreden over de woning, de tuin en relatief gezien ook de buurt. John werkte vóór zijn pensioen in de productie en de bewaking bij de Verenigde Glasfabrieken en zat vele jaren in de OR en de Centrale Ondernemingsraad.

John is een sociaal bewogen mens die zich altijd al inzette voor de buurt. Hij probeerde een voetbalclub op te richten, maar dat is niet gelukt. Wat wel lukte was het opzetten van een volkstuinders-vereniging, waar hij vele jaren voorzitter van was en die nog bestaat in de oude tuin van Annadal. Hij was 10 jaar lang coördinator voor de Kluiverkes in Mariaberg en voorzitter van het buurtplatform.

De Anemonenstraat stond op de nominatie om afgebroken te worden, maar dat plan is van de baan. De woningen in zijn buurt zijn recentelijk opgeknapt, hetgeen een investering betekent van 15 jaar. In het najaar 2020 maken Woonpunt en de Gemeente de nieuwe plannen aan de buurtbewoners bekend. Een wijziging van het bestemmingsplan is noodzakelijk.

John heeft door de jaren heen een goede relatie opgebouwd met alle woningbouwcorporaties en speciaal met Woonpunt. Hij zit namens de huurdersvereniging van Maastricht, Meerssen, Margraten/Eijsden, Gulpen/Wittem, Vaals en Valkenburg sinds 2015 in een regulier overleg met betrekking tot Prestatie Afspraken. Daar komt van alles en nog wat aan de orde met betrekking tot wonen en woonomgeving.

Op de vraag wat er in Mariaberg gedurende die 38 jaar veranderd is, antwoordt hij: ‘Vroeger kon je op straat spelen, dat is nu niet meer zo simpel. Kinderen uit Blauwdorp die willen spelen, moeten de Ruttensingel oversteken en dat is levensgevaarlijk’. John is ervan overtuigd dat het aantal spelende kinderen op straat zal toenemen als gevolg van De Blauwe Loper evenals de leefbaarheid als gevolg van meer groen. Oprechtheid en fatsoen zijn vandaag de dag vaak ver te zoeken. Er is onvoldoende werk, waardoor er hangplekken voor zowel jongeren als ook ouderen ontstaan. Hij kent mannen die vanaf hun jeugd tot aan hun 65ste een uitkeringsloopbaan opbouwen. Dat moet echt veranderen. Door de komst van De Blauwe Loper wordt de verstening in de buurt gelukkig tegengegaan. Het verenigingsleven in Mariaberg is maar mondjesmaat. John verwacht niet dat grote verenigingen nog van de grond zullen komen maar dat probleem geldt voor de hele stad. Er zijn wel veel activiteiten voor kleine groepen in het Buurtcentrum en de Buurtbrök in Mariaberg en dat moet vooral zo blijven.

Op dit moment is John lid van het bestuur van het Buurtnetwerk Mariaberg, de Bewoners Overleg Commissie en is voorzitter van Huurdersvereniging Woonbelang Maastricht en Mergelland.

De voedselbank op het Fatimaplein krijgt het steeds drukker. Armoedebestrijding moet een hoge prioriteit krijgen op de gemeentelijke politieke agenda. Voor het eerst sinds tientallen jaren dalen kinderen ten opzichte van hun ouders op de sociale ladder. John maakt zich daar grote zorgen over.

Hij voorziet dat in de toekomst woningbouwcorporaties veel aspecten van dienstverlening in huis zullen halen behalve de zorg, zodat behalve wonen ook andere diensten zoals schoonmaak bijvoorbeeld of hovenieren in een pakket aangeboden kunnen worden.