In gesprek met Jacqueline, samen met haar man eigenaar van De Blauwe Inloop, en haar vriendin en trouwe hulp Margriet. Jacqueline woont al 15 jaar in Mariaberg, maar komt uit de Gubbelstraat en Margriet woont hier maar liefst 31 jaar en is op de Markt geboren. Jacqueline woont met haar man aan de overkant op de Ruttensingel. Hun huis wordt momenteel gerenoveerd. Men verwacht dat de renovatie in september/oktober a.s. is afgerond. Ze trekt zich weinig aan van het lawaai, het hoort er nu eenmaal bij.

De Blauwe Inloop opende zijn deuren in december 2020. Twee weken later was de lockdown, wat voor hen betekent dat ze nu nog de huurachterstand aan het afbetalen zijn. Gelukkig was de huisbaas zo goed genoegen te nemen met een lagere huur.

De zaak ziet er uitstekend uit. Het is veel werk om alle spullen schoon te maken en goed in te ruimen. Margriet en Jacqueline hebben ’t er druk mee. Via mond-tot-mondreclame begint de zaak te lopen. Klanten komen van overal uit de stad. Ook mensen met een smalle beurs worden goed geholpen. Via Elyza is er een goede relatie ontstaan met de Buurtbrök. Er is geen sprake van concurrentie, men vult elkaar aan.

Margriet is dagelijks te vinden in De Blauwe Inloop. Ze beschouwt haar werk daar als bezigheidstherapie. Ze vindt het contact met klanten leuk. Het gaat vereenzaming tegen. Zij woont in de Chrysantenstraat, die ook op de nominatie staat om gesloopt te worden. Haar is een woning beloofd in de seniorenflat die gebouwd gaat worden op de hoek van de Pastoor Wijnenstraat. Servatius gaf aan dat ze eind december 2020 of uiterlijk in maart 2021 zou kunnen verhuizen. Dat lijkt me, gezien de situatie nu, niet erg realistisch. lk beloof bij Servatius te informeren en Margriet op de hoogte te stellen.

Voordat Jacqueline en haar man De Blauwe Inloop oprichtten, werkte Jacqueline 2 dagen per week in de Manilla bar en maakte gratis eten klaar voor ouderen.
Zowel Jacqueline als Margriet hebben plezier in hun werk. Ze vinden de plannen in het kader van De Blauwe Loper oké. Ze zijn wel erg benieuwd of De Blauwe Loper werkelijk zo gerealiseerd gaat worden als gepland en per wanneer.

ledere vrijdag organiseert De Blauwe Inloop een wandeling van minimaal een uur voor wie deel wil nemen. Deelname is gratis, een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld. Men komt om 18.30 uur bijeen bij de zaak en de wandeling start om 18.45 uur. Zelf kocht ik drie mooie dingen voor een klein prijsje: een prachtig diep bord dat door Margriet met de hand beschilderd is, een lampetkan en een keramieken olievaatje.

Helaas heeft de Blauwe Inloop door de corona-crisis het niet gered.