Het is met name aan Jores te danken dat de vijgenboom in de woestenij aan de Proosdijweg er nog staat. Symbool van een nieuw begin: De Blauwe Loper met een park, een fiets- en wandelpad en vier flats voor ouderen uit Mariaberg.

Jores is geboren in Leiden en woont al zo’n 40 jaar in en rond Maastricht. Hij houdt van de stad en van Limburg. Hij vindt zichzelf wel een Limburger, maar is nog steeds huiverig om zichzelf Mestreechteneer te noemen. Hij woont in de Proosdijweg met vrouw en twee van zijn drie kinderen. De oudste is de deur uit en de jongsten zijn zeven en vijf jaar.

Jores werkt bij het ROC Vista College, afdeling procestechniek, waar studenten worden opgeleid tot procesoperator voor fabrieken, met name in de chemische industrie zoals DSM, maar ook ten behoeve van de MOSA en SAPPI.

Hij is een paar jaar geleden, net als enkele van zijn buren, lid geworden van een door de Gemeente Maastricht, Servatius en de architect, opgezette commissie die zich ging bezighouden met de vormgeving van het park dat aan de Proosdijweg zal ontstaan. Er zaten tien tot vijftien buurtbewoners in deze commissie, die in wisselende samenstelling regelmatig vergaderde over de vraag ‘Wat wil de buurt met het park?’. Goede vraag. Er werd druk geschetst en overlegd. Er waren natuurlijk de meest diverse wensen: van een jeu-de-boulesbaan tot fitnessapparatuur, een hangplek voor ouderen, een pluktuin, een speelplek voor kinderen, etc. Het zou een dolle boel worden in dat park. Na een aantal vergaderingen kwam men tot een compromis en een meer sobere opzet waar iedereen zich in kon vinden. Mariaberg laat zich verrassen. In dat verband merkte Jores op dat er aan de overkant van zijn huis een prachtige vijgenboom staat die het waard is gespaard te blijven van de sloop. Hij vertelde in de commissie het verhaal achter de boom: een Marokkaanse familie was jaren geleden in de Proosdijweg neergestreken. De vader had zaden van de vijgenboom uit Marokko meegebracht en heeft die geplant. De vader is inmiddels overleden, de familie verhuisd, maar de boom staat er in volle glorie al ongeveer 40 jaar.

Besloten werd de boom te sparen. Jammer genoeg gebeurde dat niet met de vele andere bomen, struiken en bloemen die in de tuinen
van de gesloopte huizen stonden. Maar van zijn fouten leert men: Servatius heeft toegezegd dit anders aan te pakken bij de sloop in 2022 van de huizen aan de
Ruttensingel.

Jores en zijn familie wonen graag in Mariaberg. Ze hebben een uitstekend contact met hun buren en er zijn ook vriendschappen in de wijk ontstaan. En zij gaan er, wonende in hun huis aan de Proosdijweg, met De Blauwe Loper alleen maar op vooruit. Jores heeft de indruk dat een deel van de oude bewoners van de Proosdijweg, die hebben moeten verkassen, tevreden zijn met de begeleiding door Servatius en uiteindelijk ook met hun nieuwe woning. Hoewel sommigen, als de seniorenflats er eenmaal staan, opteren voor een terugkeer naar Mariaberg.