lk gaf Edgar een exemplaar van mijn boek ‘De Magie van het ouder worden’, als dank voor de tijd die hij vrijmaakt voor dit interview. ‘Voor mijn vrouw’, zei hij, ‘ik lees niet zoveel’. Tijdens ons gesprek bleek dat hij er al in was begonnen en met name blij was met het stuk van Paula uit Eckelrade en Luce. Zo zie je maar weer.

Een vriend van Edgar, ook afkomstig uit Curaçao, is aanwezig en Edgar vraagt of dat een bezwaar is. Natuurlijk niet, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Deze man woonde jarenlang op de Heimoweg die nu helemaal is verdwenen. Hij woont tegenwoordig in Brabant en heeft soms heimwee naar Maastricht. Dan komt hij naar Edgar en laat zich scheren en knippen. Mooie vriendschap.

Edgar wordt in augustus 2021 tachtig jaar. Hij werkt nog steeds samen met zijn vrouw Rina vijf dagen per week in de kapsalon, die inmiddels door hun dochter Ramona is overgenomen. Wegens corona is het financieel voor Ramona op dit moment niet te doen om personeel aan te nemen. Vandaar dat Edgar en Rina haar bijstaan. Edgar kwam in 1967 naar Nederland. Hij woont nu met zijn gezin 21 jaar in Mariaberg. Hij volgde de kappersopleiding in Heerlen, waar hij ook een tijdje woonde. Edgar voetbalde bij Polaris en richtte in Malberg een zaalvoetbalclub op. Hij laat me vol trots de sporttas zien met de opdruk A.Z.V.V. Edgar Maastricht. Hij werkte als kapper voor meneer ….. die drie kapperszaken had: één in de Stokstraat, één in Pottenberg en één in Malberg. Na zijn ontslag werkte Edgar een paar jaar in de papierfabriek en vervolgens, op verzoek van de zoon van zijn vorige baas, als kapper op Pottenberg. Toen hij nog in Heerlen woonde, ging hij iedere dag met de trein en vervolgens met de bus naar zijn werk in Maastricht. In lijn 6 ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, die uit Eckelrade kwam.

Op een gegeven ogenblik nam hij de kapperszaak in Malberg over. Edgar kon enige tijd later een klein pand huren aan de Ringoverweg in Mariaberg waar zijn vrouw een kapperszaak runde en vervolgens het pand aan de Ambachtsweg met een gezinswoning erboven kopen. Daar bouwde hij een klantenkring op bestaande uit trouwe klanten uit zowel Malberg, Pottenberg als Mariaberg.

Op mijn vraag of hij een binding heeft met de buurt zegt hij: ‘Natuurlijk via onze klanten, maar ik kom ook regelmatig in de buurtcafés en heb intussen een vrienden- en kennissenkring in Mariaberg:. Edgar en Rina wonen en werken met plezier in Mariaberg, temeer omdat Ramona vlakbij woont. Ze voelen zich er thuis.

Mariaberg ligt zowel dicht bij het centrum van de stad als dicht bij groen en dat is een groot goed.

Van de plannen met De Blauwe Loper is hij niet erg op de hoogte, behalve dan dat er seniorenflats gebouwd zullen worden voor ouderen uit de buurt. Hun klanten hebben het er wel eens over. Als ik afscheid neem, word ik stevig omhelsd. Onderweg naar huis merk ik dat ik mijn jas aan de kapstok heb laten hangen. Terug dus. Ik word galant in mijn jas geholpen en als ik wegloop, zie ik door het raam dat Edgar zijn A.Z.V.V. tas zit op te poetsen.