Jean (81) is nog steeds in de rouw. In november 2018 is zijn vrouw, na een langdurig ziekbed, overleden en hij kan nog steeds niet wennen aan het feit dat zijn dagelijkse zorg voor haar niet meer nodig is en aan de lege plek in zijn leven. Samen woonden ze 32 jaar in de Pastoor Wijnenweg in Mariaberg en nu staat een verhuizing voor de deur in verband met sloop, de aanleg van De Blauwe Loper, een park en de bouw van seniorenappartementen voor ouderen in de wijk. Goede ontwikkelingen op zich.

Zij waren met z’n tweetjes de opa en oma van de buurt. Er was en is een goed contact met de buren, dusdanig zelfs dat de tuinen aan de achterkant waren doorgebroken waardoor er een fantastische grote, gezamenlijke groene ruimte is ontstaan. Nu is een groot deel van de oude bewoners – waarvan sommigen met tranen in de ogen – al naar elders vertrokken (Daalhof, Trichterveld, Belfort, weg uit Maastricht en ook geherhuisvest in Mariaberg). Met als gevolg dat Jeans sociale netwerk grote gaten vertoont. Deze gaten kunnen niet worden opgevuld met de nieuwe tijdelijke bewoners, die voor een groot deel uit studenten en jonge werkenden bestaan. Vervreemdend is dit wel. Echte Mestreechtenere, Jean en zijn vrouw. Geboren op de Kleine Gracht vlak bij de Markt en vervolgens als volwassenen hebben ze wel zo’n beetje overal gewoond tot in Smeermaas toe. Tot Jean uiteindelijk tot zijn volle tevredenheid in Mariaberg belandde. Hier zijn hun kinderen opgegroeid en heeft Jean zowel zijn werkzame leven als ijzervlechter doorgebracht, als van zijn welverdiende pensioen genoten. En nu als weduwnaar met gelukkig een stel zorgzame kinderen.

De as van zijn vrouw staat bij zijn jongste zoon in huis. Hij ziet wel tegen de verhuizing op, want hij denkt ‘daan bin iech her kwiet’. Hij ” is echter vol vertrouwen dat het Servatius zal lukken hem een woning in Mariaberg te bezorgen. En dat is ook zo, hij is verhuisd naar een geschikte woning met een kleine tuin aan de Proosdijweg. De huur bedraagt wel circa 200 euro meer per maand dan voorheen, maar gelukkig is daar de huursubsidie voor.

‘lech hat noets gedach dat iech miech hej zoe op mien gemaak zouw veule’. Sliep hij in zijn oude huis meestal op de bank in de huiskamer, in zijn nieuwe woning slaapt hij gewoon boven in bed. En hij heeft de as van zijn vrouw meegenomen, die staat nu op een eerbiedwaardige plaats in de huiskamer. Ja, Jean is uiterst tevreden.