De familie van Raymond (29) stamt uit Maastricht, en woont en werkt al generaties lang in onze stad. Echte Mestreechtenere. Raymond kwam samen met zijn Poolse vriendin Kasia zo’n twee jaar geleden in Mariaberg terecht. Op drie maanden in België en drie maanden in Amsterdam in verband met stages na, heeft hij zijn hele leven tot nu toe in zijn geboortestad doorgebracht. Maar daar komt nu verandering in. Raymond is opgeleid tot hovenier en dierenverzorger. Met ingang van juli 2020 heeft hij een nieuwe baan gevonden in Amsterdam en zodoende gaan ze samen op korte termijn verkassen.
Als Raymond straks naar het noorden verhuist is hij het enige lid van zijn familie dat ver weg woont. De overige directe familieleden verblijven allemaal in Maastricht en omgeving.

Op Valentijnsdag 2010 verliet hij zijn ouderlijk huis en kraakte samen met drie vrienden een woning achter het Old Hickoryplein. Daar heeft hij acht en een half jaar gewoond en was namens de krakers de woordvoerder naar Servatius en de buurtbewoners in Wyckerpoort. In die periode heeft hij een uitstekende relatie met Servatius en met de buurt opgebouwd.

Kraken is officieel verboden in ons land maar wordt gedoogd en als het betreffende pand geen directe bestemming heeft, wordt er niet ontruimd. In Maastricht wordt niet ontruimd als het een pand betreft dat buiten het centrum ligt. Raymond gaat met vrienden nu een pand in Zaandam kraken en daar met Kasia wonen. Vooral Kasia vindt het lastig om hun huis aan de Ruttensingel te verlaten. Ze zijn beiden zeer tevreden over de in goede staat verkerende woning met een mooie tuin, vlakbij het centrum, winkels op loopafstand en veel groen zoals het Jekerdal in de directe omgeving. Raymond en Kasia hebben een drietal katten en verzorgen periodiek honden op verzoek. Die moeten natuurlijk ook uitgelaten worden.

Raymond heeft in Mariaberg incidenteel contact met buren op de Ruttensingel maar verder niet. Gevraagd naar het verschil tussen de bewoners van Wyckerpoort en Mariaberg zegt hij: ‘Vanwege mijn woordvoerderschap waren we meer geïntegreerd in Wyckerpoort dan nu in Mariaberg. Dat komt mede doordat de bewoners in Wyckerpoort merendeels beschikten over vaste huurcontracten en in Mariaberg zijn het veelal studenten of anderszins mensen met een tijdelijk contract. Er wordt veel verhuisd.’

Van september 2019 tot april 2020 waren ze op wereldreis. Nou ja, dat was wel de bedoeling maar corona kwam ertussen. Na twee maanden door Mexico getrokken te hebben en een tijd in Guatemala, werd de grens naar El Salvador vanwege Corona gesloten en keerden ze terug naar huis. Dat was wel weer even wennen.

Op de vraag wat hij vindt van de petitie De Blauwe Sloper antwoordt hij: ‘Ik ondersteun die petitie. Het is bekend dat landelijk maar ook in Maastricht de woningmarkt veel te krap is voor mensen met een kleine beurs. Het zou dan ook goed zijn indien er uitstel wordt verleend aan die bewoners die per september aanstaande geen betaalbare vervangende woning hebben kunnen vinden. Tenslotte kwam de officiële aankondiging van de beëindiging van de tijdelijke huurovereenkomst pas in mei binnen. En indien zich een tweede coronacrisis gaat voordoen, is de ramp niet te overzien vooral omdat veel mensen intussen hun baan hebben verloren, weinig zicht hebben op een nieuw dienstverband en financieel in de problemen zijn gekomen.