Er groeien grote pompoenen aan het hek in de voortuin van Leonid en zijn vrouw. De Seringenstraat is bijzonder: er woont via SAM in ieder derde huis een kunstenaar, er zijn oude bewoners en ook nieuwe die via het rondzwerven in Mariaberg tijdelijk in de Seringenstraat terecht zijn gekomen. In de afgelopen jaren heeft zich een hechte gemeenschap gevormd waarvan het kippenproject een uiting is. Dit project werd opgezet door studenten van MATCH, een maatschappelijk project van de Universiteit Maastricht. Het is wonderlijk hoeveel mensen door die kippen contact met elkaar krijgen. Leonid voelt zich prettig bij de dorpssfeer die in de Seringenstraat ontstaan is.

Hij is geboren in Lemberg in de vroegere Sovjet-Unie, nu de Oekraïne. Ten tijde van de mislukte coup tegen Gorbatsjov (1991) is hij met zijn ouders, zijn broer en zijn grootouders van moederskant geëmigreerd naar Mönchengladbach in Duitsland. Daar heeft hij de middelbare school doorlopen en zich vervolgens ingeschreven bij de Kunstacademie afdeling Autonoom in Maastricht. Nadat hij afstudeerde is hij begonnen met werken, vooral met het maken van videofilms. In Mariaberg richtte hij zijn eigen bedrijf op. Veel van zijn medestudenten zijn na het afstuderen naar de Randstad, Berlijn of Barcelona ‘where it happens’ vertrokken. Leonid had al genoeg gereisd in zijn leven, houdt van de kleinschaligheid van Maastricht en besloot te blijven.

Leonid maakt videoproducties voor bedrijven, particulieren en universiteiten in Duitsland en Nederland, bestaande uit documentaires, image- en evenementenvideo’s, presentatie-, promotie- en leerfilms. Een van de projecten die hij met name de laatste twee jaar uitvoert is De Blauwe Loper, in samenwerking met de Gemeente Maastricht, de provincie, woningbouwcorporaties en het Buurtnetwerk Mariaberg. Hij heeft vanaf 2019 tot nu toe 40 filmpjes over Mariaberg gerealiseerd die onder andere op TV Maastricht zijn vertoond en tot eind van dit jaar volgen er nog tien. Hij is zeer te spreken over zijn werk voor De Blauwe Loper. Het project heeft een tweeledig doel: enerzijds informatieverstrekking aan bewoners over de gang van zaken in Mariaberg en anderzijds bewoners die als spreekbuis voor de buurt fungeren hun mening laten geven over de ontwikkelingen in de buurt.

Leonid en zijn vrouw wonen sinds vier jaar in Mariaberg. Hij woonde eerst op de Hertogsingel en vervolgens vele jaren op de Cannerweg om uiteindelijk in de Seringenstraat te belanden. Tegen zijn eigen verwachting in werd hij verliefd op een vrouw met dezelfde achtergrond als hijzelf. Het kunnen uiten van je emoties in je moedertaal is toch natuurlijker als het spannend wordt in het leven. Wat er met de Seringenstraat gaat gebeuren en specifiek met zijn woning is nog onduidelijk. Zeker is wel dat Leonid en zijn vrouw hun woning zullen moeten verlaten. De vraag is alleen wanneer? Er bestaat een afspraak tussen SAM, de Gemeente Maastricht en Woonpunt over het gebruik van de huizen in de Seringenstraat, maar hoe dat uitpakt is nog steeds niet helder. Gelukkig kan hij zijn studio in een ander gebouw van SAM behouden, want dat staat los van de situatie in de Seringenstraat.

Tot slot kijken we samen naar de videofilm die hij net gemaakt heeft met als onderwerp Armoede in Mariaberg’.

Het moge duidelijk zijn dat Leonid geïntegreerd is in Mariaberg en er zijn stek heeft gevonden. Hij en zijn vrouw willen er graag blijven, maar of er voor hun een oplossing komt qua woning, valt nog te bezien.