Een muur vol verhalen in Mariaberg

Door de grootscheepse renovatie in de wijk hebben de bewoners van Mariaberg al lange tijd te maken met vele veranderingen. Om het eigen karakter van de wijk te behouden maar tegelijkertijd ook het nieuwe te omhelzen zet het Project ‘Gruuts op Mariaberg’- een initiatief van het buurtnetwerk – in op kunst. Want kunst geeft fleur, én verbindt. Afgelopen weekend vond de onthulling plaats van de eerste van tien muurschilderingen.

Mariaberg zit vol verhalen. Zeker ook door de grote renovatie die er al langer aan de gang is. Zo liep het konijntje van wijkbewoonster Manon Rijken – een beestje dat altijd gewoon los liep in de tuin – tijdens de bouwwerkzaamheden weg. Het kwam niet meer terug. Het verhaal staat bijna symbool voor de impact van de vele veranderingen die de wijk ondergaat.

Gruuts op Mariaberg

Om al die verhalen, oud en nieuw, voor altijd te bewaren ging het buurtnetwerk met het project Gruuts op Mariaberg op pad. Want wat speelt er nou eigenlijk in de wijk, wie zijn de mensen die er wonen, wat herinneren ze zich van de straten van vroeger? En wie zijn zij die zich er nieuw vestigen? Waar komen ze vandaan?

Project Gruuts op Mariaberg – gesteund door verschillende partijen als het Elisabeth Strouven Fonds, de gemeente en de woningcorporaties, ging ernaar op zoek en probeerde er antwoorden op te krijgen. Met succes: de komende tijd verschijnt er in tien verschillende muurschilderingen een optekening van. Afgelopen zaterdag werd de eerste onthuld.

Gezelligheid

Het buurtnetwerk, projectleider Jolien Paulussen en de omwonenden zijn alvast blij met de allereerste aanwinst. Kunstenaar Dave de Leeuw deed drie weken over het werk. En dat had alles te maken met de gezelligheid van de buurt. “Mensen stopten gewoon terwijl ik aan het werk was, men kletste met me, mensen kwamen eten en drinken brengen. Ik dacht dat ik in een week klaar zou zijn, maar dat was dus niet zo”.

Bewoonster Murelle Hovens op wiens muur het schilderwerk prijkt kan het allemaal alleen maar beamen. “Dit was een vreselijk lelijke muur, grijs en afgebladderd, met vieze graffiti. Dit is al heel mooi, en ja… Mariaberg is gewoon hartstikke leuk. Iedereen maakt hier praatjes met elkaar. In wijken als Campagne … daar kent niemand een ander”.

Bron: RTV Maastricht
Auteur: Susan Sosef