Het Artifortgebouw

Dit boek is geschreven naar aanleiding van het nieuwe bouwproject van Romaes Ontwikkeling, bv Ontwikkelingsmaatschappij Servatius en Maasvallei Vastgoedontwikkeling bv in een gedeelte van de panden van de voormalige meubelfabriek Artifort, voorheen Wagemans & Van Tuinen en voordien Rutten’s Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter, gelegen aan de Brouwersweg.
De drie partijen die bij dit project betrokken zijn, hebben zich voor dit project verenigd in een nieuwe vennootschap met de toepasselijke naam ‘Leven in de Brouwerij’ bv.
De bouw van brouwerij De Zwarte Ruiter in de jaren 1870 betekende een van de vroegste vestigingen van een bedrijf op voormalig vestingterrein, een gebied dat nog lang werd aangeduid met ‘Buiten de Brusselsche Poort’. Het eerste gebouw van de brouwerij stond op het grondgebied van de gemeente Oud-Vroenhoven, waarvan de gemeentegrens toen tot aan de Proosdijweg liep; in 1920 werd het grondgebied van Oud-Vroenhoven door de gemeente Maastricht geannexeerd.
In deze omgeving was vanaf 1907 met de bouw van de eerste Woningwetwoningen in Maastricht een nieuwe woonwijk ontstaan, een wijk die Blauw Dorp werd genoemd naar de bouwactiviteiten van de katholieke Woningbouwvereeniging Sint Servatius. Naderhand werd deze wijk uitgebreid met de Bloemenbuurt (vanaf 1930) en het Trichterveld (vanaf 1947). Vanaf die eerste uitbreiding ontstond de naam Mariaberg voor de hele wijk.
Door de nieuwe bestemming van de fabrieksgebouwen aan de Brouwersweg, staat de geschiedenis van de voormalige bierbrouwerij en meubelfabriek Artifort centraal.

Inhoud

1. Bouwen op vestiginggrond
2. Bedrijvigheid in bier
3. De eerste woningwetwoningen in Blauw Dorp
4. Wagemans & Van Tuinen – Artifort
5. Nieuwbouwproject Artifort

Colophon

Titel: Het Artifortgebouw
Schrijver: Wim A.A. Mes
Uitgave: Stichting historische reeks Maastricht
Ilustraties: Historisch Centrum Limburg, Restaurant De Zwarte Ruiter Gulpen, Harry Paping, Wim Mes, J. Naseman, J. Beenkens, Thomas Mes, Frits Widdershoven, Lande/ Artifort groep (Schijndel), Paul Mellaart, Martin Faun, Satijn-plus Architecten.
ISBN: 978-90-5842-039-8
Eerste druk: maart 2009

Niets uit dit boekwerk mag openbaar worden gemaakt.
Dit mooie boekwerk is te koop bij Stichting Historische Reeks Maastricht