Een kleine maand geleden is begonnen met de sloop van een aantal woningen in Blauwdorp. Een stukje historie van Blauwdorp gaat helaas verloren. Een groot aantal woningen aan de Proosdijweg, Mr. Ulrichweg, Past. Wijnenweg, Heimoweg en de Ruttensingel wordt gesloopt…

Het is de bedoeling dat de Blauwe Loper een nieuwe fiets- en wandelverbinding gaat worden tussen de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp onderling en tussen de buurten en de binnenstad. Het doel is om het woongenot in Blauwdorp te verhogen. Dit zal worden gerealiseerd door het renoveren van woningen, nieuwbouw en meer ruimte voor groen. Langs de Blauwe Loper wordt een nieuw buurtpark aangelegd.

Woningcorporatie Servatius is op 21 januari 2019 begonnen met de renovatie van 102 eengezinswoningen aan de Gerard van Wermweg en omgeving. Met het renoveren van deze karakteristieke woningen is een begin gemaakt voor de ontwikkelingen die de komende jaren plaatsvinden in Blauwdorp en Mariaberg.

Servatius gaat de komende jaren de woningen verbeteren en verduurzamen. Een deel van de woningen wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwe, levensloopbestendige appartementen.

  • 232 woningen worden duur zaam gerenoveerd

  • 138 woningen worden afgebroken

  • 123 woningen worden teruggebouwd

De woningen die worden gerenoveerd worden energiezuiniger, veiliger en comfortabeler. De woningen krijgen energielabel A en maken hiermee een labelsprong van F naar A. Ook worden de woningen brandveiliger en voldoen na renovatie aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Door isolatie en ventilatie krijgen de bewoners ook meer comfort in de woning. De nieuwbouwwoningen zijn een aanvulling op de bestaande types woningen in de buurt. Voor een groot deel worden er betaalbare levensloopbestendige appartementen bijgebouwd in de sociale huursector.

Inmiddels is begonnen met de eerste fase met het slopen van 100 woningen.

  • 10 woningen: Mr. Ulrichweg 81 t/m 99

  • 38 woningen: Past. Wijnenweg 2 t/m 40  en 15 t/m 49

  • 20 woningen: Heimoweg 2 t/m 20  en 1 t/m 19

  • 16 woningen: Ruttensingel 77 t/m 107

  • 16 woningen: Proosdijweg 62 t/m 86

Op deze plek komen 96 appartementen verdeeld over 3 complexen. Het is bedoeling dat start bouw in het voorjaar van 2021 is. Na afronding van deze nieuwbouw wordt het nieuwe buurtpark aangelegd en de Blauwe Loper route langs dit park.

De tweede fase bestaat uit de sloop van 38 woningen en een nieuw te bouwen complex van 42 appartementen (2023-2024).

Voor dit project heeft Servatius samen met de Gemeente Maastricht en andere partijen filmpjes gemaakt in de buurt. Deze zijn terug te vinden in het video archief.

In het fotoalbum “Foto’s sloop woningen Blauwe Loper 2020” vindt U meerdere foto’s.

Bron: Woningcorporatie Servatius